10 mei is Internationale Dag van de Fair Trade

7 mei 14

Zaterdag 10 mei is het Internationale Dag van de Fair Trade. De Sint-Niklase trekkersgroep van FairTradeGemeente en Alma Carrefour zagen hierin een uitgelezen moment om extra promotie te voeren voor fairtradeproducten.

Voor velen is het niet helemaal duidelijk wat fair trade is. Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren in Latijns-Amerika een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten. De boer krijgt altijd een hogere prijs dan het minimum dat hij nodig heeft om de kosten van zijn duurzame teelt. Bovendien betaalt de aankoper ook een Fairtradepremie, waarmee men economische, sociale en ecologische projecten kan opzetten voor de hele gemeenschap. Behalve de economische voorwaarden zijn er ook milieuvoorwaarden en arbeidsvoorwaarden verbonden aan fair trade.

Met deze actie willen we de mensen kennis laten maken met fair trade en een aantal verkeerde ideeën ontkrachten. Velen denken bij fair trade enkel aan koffie. Maar in vele supermarkten kan je ook fair trade chocolade, thee, pindakaas, bananen, suiker en confituur vinden. Dat fairtradeproducten moeilijk te vinden zouden zijn, klopt niet.

Sinds december 2008 mag de stad Sint-Niklaas zich officieel FairTradeGemeente noemen. Een FairTradeGemeente is een gemeente waarvan het bestuur én de inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.

De FairTradeGemeenten kregen in het begin van 2014 een nieuwe uitdaging voorgeschoteld. Sint-Niklaas kan een 5-sterren-FairTradeGemeente te worden. De overkoepelende doelstelling van dit sterrensysteem is het engageren van de bevolking voor eerlijke handel! Meer specifiek zouden er 25% van de burgers bewust moeten kiezen voor fair trade. De Internationale Dag van de Fair Trade is een goed moment om iedereen kennis te laten maken met producten van eerlijke handel. Hopelijk zetten mensen ook effectief de stap naar fair trade.

Iedereen die komende zaterdag in Alma Carrefour (Vijfstraten) fairtradeproducten koopt, krijgt een klein geschenk. Wie 2 verschillende producten koopt, krijgt een potlood van FairTradeGemeente; wie er 6 koopt krijgt een draagtas.